mail listemize kayıt olabilirsiniz.
1982 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yazılım alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan HAVELSAN, geçen sürede Türkiye’nin savunma, güvenlik ve bilişim sektörünün en önemli oyuncularından birisi haline geldi. Son 4 yılda “proje” bazlı bir yapıdan “ürün” bazlı yapıya dönüşüm geçiren HAVELSAN’ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ürün ve çözümler bugün dünyanın 15 farklı ülkesinde kullanılıyor. Bölgesel bir güç haline gelen HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi ATALAY, şirketin halihazırda yürüttüğü projeler, faaliyetleri ve gelecek vizyonunu ICT MEDIA ile paylaştı.
ICT MEDIA: HAVELSAN Genel Müdürlüğü görevini yaklaşık 5 yıldır sürdürüyorsunuz. Firmanızı faaliyet gösterdiği sektörde nasıl konumlandırıyorsunuz? Göreve başladığınız günden bu yana HAVELSAN’da nasıl bir farklılık, farkındalık ortaya koydunuz? Ne tür değişimlere imza attınız?
Ahmet Hamdi ATALAY: HAVELSAN, 37 yılı aşkın bir süredir yarının akıllı teknolojilerini geliştiriyor. Bünyesinde geliştirdiği yüksek teknoloji ve yazılımların yanı sıra; savunma, güvenlik ve bilişim sektörlerinde hizmet sağlıyor ve iş ekosisteminde yer alan firmaların çözüm ve ürünlerini de bir araya getirerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK), kamu kurum ve kuruluşlarına ve uluslararası müşterilerine anahtar teslim çözümler sunuyor. HAVELSAN olarak sadece askeri alanda savunma teknolojileri değil, sivil alanda çözümler ve teknolojileri geliştiren bir şirket olmamızın en güçlü yanımız olduğunu düşünüyoruz. Şirketimiz son 4 yıllık döneme kadar, proje bazlı başarılı çalışmalar yapan bir şirketti. 2023 vizyonunun ana unsuru olan iş modelimizle “proje” bazlı yapıdan “ürün” bazlı yapıya dönüşüm çerçevesinde 2016 yılından itibaren başlayan ürünleşme hamlesi HAVELSAN’ın son yıllarda yaşadığı en önemli değişimlerden biri.
HAVELSAN, bir yönüyle ürünleşme dönüşümü yaparken, diğer taraftan o ürünlere pazar bulma konusunda da ciddi adımları atmaya devam ediyor. Ürünleşme hamlemizin ardından oluşturduğumuz ürün yöneticisi pozisyonunun yanı sıra, son 2 yıl içerinde uluslararası iş geliştirme ve pazarlama bölümlerimizi de oluşturarak ortaya çıkardığımız ürünlerin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda konumlandırılması çalışmalarımıza hız verdik.
Ürünleşmenin yanı sıra; ihracat odaklı bir şirket olmamız, kendimizi alanımızda bölgesel bir güç olarak konumlandırmamız, dünyanın 15 farklı ülkesinde ürün ve çözümleri kullanılan bir şirket haline gelmemiz; Katar, Kuveyt, Umman, Pakistan ve Malezya gibi kritik önem arz eden ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede şirket kurma/ofis açma/temsilci bulundurma gibi adımları atmamız, ABD merkezli (Silikon Vadisi) bir teknoloji şirketi olan Quantum3D’nin satın alma işlemlerini gerçekleştirmemiz, başta siber güvenlik ürün ve çözümleri olmak üzere bilişim teknolojilerinde yerlileşme ve millileşme adına birçok şirkete örnek teşkil edecek çalışmalar yapmamız imza attığımız değişimlerden bazıları olarak sayılabilir.
Tüm bu çalışmaların sonucu olarak bugün yurt içinde ve yurt dışında bambaşka bir vizyona sahip olan HAVELSAN var.
CT MEDIA: Dijital dönüşüm ve elektronik devlet Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de son yılların en önemli gündem maddesi. HAVELSAN, Türkiye’nin dijital dönüşümüne ne tür katkılar sağlıyor. Sayısallaşmanın yakın gelecekte hangi alanlarda öne çıkmasını bekliyorsunuz? Sizin konuyla ilgili ne tür çalışmalarınız var?
Ahmet Hamdi ATALAY: Türkiye'nin Dijital Dönüşümünün en önemli oyuncularından birisiyiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında; Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS), Eti Maden için Kurumsal Kaynak Yönetim Sistemleri, TCDD Dijital Dönüşüm Projesi, Sayıştay İş Zekası ile Sistem ve Güvenlik Yönetimleri başta olmak üzere birçok kurumda sunduğumuz e-devlet çözümleri sayesinde; platform bağımsız ve uyarlanabilir sistemlerle, kurumların organizasyonel yapılarına ve mevzuatlarına uygun olarak günlük faaliyetlerin yürütülmesini, vatandaşlara sunulan hizmetin kalitesinin ve hızının yükseltilmesini ve yöneticilerinin karar alma etkinliğinin artırılmasını mümkün hale getirdik.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük veriyi anlamlı ve kritik bilgilere dönüştürmek; veri analitiği ve yapay zekâ ile veri entegrasyonunu sağlamak giderek daha önemli bir hal alıyor.
HAVELSAN olarak bu alanlarda yatırım ve AR-GE çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ayrıca yüksek performans ve bulut bilişim, kurumsal kaynakların yönetilmesinde otomasyon ile tasarrufun artırılması, e-devlet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve uygulamasının yaygınlaştırılması da yakın gelecekte daha da öne çıkmasını beklediğimiz alanlar.
ICT MEDIA: HAVELSAN’ın öne çıkan ürünleri nelerdir? Yeni ürün ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ahmet Hamdi ATALAY: HAVELSAN; komuta kontrol ve savunma teknolojileri, eğitim ve simülasyon teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve ülke güvenliği alanlarında faaliyet gösteren bir şirket. Bu kadar farklı alanlarda ürün ve çözümleri olan HAVELSAN’ın öne çıkan ve dünyanın birçok ülkesi tarafından tercih edilen, talep edilen ürünleri de var.
Mesela eğitim ve simülasyon teknolojilerinde kimi araştırmalara göre, dünyanın en büyük 5 üreticisinden biriyiz. Bu tür teknolojileri geliştirmede öncü olan ülkelerden Güney Kore’de bile HAVELSAN tarafından üretilen simülatörün kullanıldığını düşünecek olursak, HAVELSAN’ın bu alandaki yetkinliği daha iyi anlaşılacaktır.
Simülasyon teknolojilerinde Atak Helikopteri Simülatörü Ataksim, Hezarfen Paraşüt Simülatörü, THY için geliştirdiğimiz sivil uçuş simülatörü, Hava Trafik Kontrol ve Radar Simülatörü, F-16 Simülatörü gibi simülatörlerimiz ön plana çıkan ürünlerimiz arasında. Ayrıca komuta kontrol ve savunma teknolojilerinde de yine dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alıyor. Özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkez Komutanlığı ile geliştirdiğimiz ve MİLGEM-4 Kınalıada’ya entegre ettiğimiz Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemimiz ADVENT dünyada sadece bizimle birlikte 3 ülkenin geliştirebildiği bir sistem. Mühendislerimiz bu teknoloji için 10 milyon satır kod yazdı.
Bunun dışında Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, Denizaltı Komuta Kontrol Sistemimiz (SEDA), bilgi ve iletişim teknolojileri alanında geliştirdiğimiz sistemlerimiz, UYAP, SEÇSİS, TAKBİS, EVRAKA, siber güvenlik ürünlerimiz HVL BARİYER, HVL GÖZCÜ ve HVL KALKAN, güvenli mobil iletişim platformumuz İLETEE, iş zekâsı ürün ailemiz ASTAR, artırılmış gerçeklik platformumuz H-ARF öne çıkan ürünlerimiz arasında yer alıyor.
ICT MEDIA: HAVELSAN sadece Türkiye’nin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmiyor. Aynı zamanda yurt dışında önemli başarılara imza atıyor. HAVELSAN’ın yurt dışına yönelik çalışmaları ve ihracat rakamları hakkında bilgi verir misiniz?
Ahmet Hamdi ATALAY: HAVELSAN, 2019 yılı itibariyle satışlarını son 10 yıllık ortalamasının yaklaşık yüzde 70 fazlasına ulaştırırken, ihracatın toplam satış içindeki payını artırarak yüzde 20’lerin üzerine taşıyıp, 15 farklı ülkede ürün ve çözümleri kullanılan bölgesel bir güç haline gelmiştir.
HAVELSAN, iş geliştirme süreçleri bakımından da 26 ülkede aktif faaliyetlerine devam ediyor.
ICT MEDIA: HAVELSAN’ı faaliyet gösterdiği alanda nasıl konumlandırıyorsunuz? HAVELSAN olarak oluşturduğunuz katma değer ile alanınızda faaliyet gösteren ulusal ve/veya uluslararası firmalar ile rekabet edebilecek seviyede misiniz? Oluşturduğunuz katma değer ve önümüzdeki 25 yıl için beklenti ve planlarınız nelerdir?
Ahmet Hamdi ATALAY: Yarının akıllı teknolojileri ve uzman birikimiyle savunma, güvenlik ve bilişim sektörlerinde hizmet sağlayan HAVELSAN; iş ekosisteminde yer alan firmaların çözüm ve ürünlerini de bir araya getirerek “birlikte büyüme” ilkesini benimsiyor. Şirket içi birliktelikten doğan başarılar kadar dış paydaşlarla olan güçlü iletişim ve güvene dayalı ilişkilerde de fark yaratan bir şirket olmayı önemsiyor ve bunun önemli bir rekabet gücü sağladığına inanıyoruz.
Tedarik Zinciri Yönetimi dediğimiz; genişletilmiş işletmeye geçiş ile iç ve dış paydaşlar arasında köprü görevini gören öncü ve lider bir firma olmak ve bunu önümüzdeki yıllarda da sürdürmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Rekabeti yurt içi ve yurt dışına göre farklı yorumluyoruz. HAVELSAN, yurt içinde iş ekosistemini büyütmeyi, ekosistemiyle büyümeyi hedefleyen, ekosistemindeki firmaları alt yüklenici olarak değil iş ortağı olarak tanımlayan ve bu kapsamda rekabeti değil iş birliğini ve güveni önceleyen bir şirket.
Yurt dışında ise güvenilir ve rekabetçi bir şirket olmak önceliklerimiz arasında. Gerek yetişmiş insan gücümüzle gerek yurt dışındaki iş birliklerimizle ve 37 yıllık teknoloji birikimimizle, yurt dışı pazarlarda rekabetçi bir şirket olduğumuzu söyleyebilirim. Bunu özellikle komuta kontrol ve savunma teknolojileri, eğitim ve simülasyon teknolojileri, siber güvenlik gibi alanlarda dünyanın önde gelen şirketlerine rağmen iş alabilme kapasitemize güvenerek söylüyorum.
ICT MEDIA: Ülkeler sıcak savaşlar yerine artık sanal savaşları tercih ediyor. Türkiye’ye yönelik siber saldırı ve sanal tehditler de gittikçe artıyor. Bu tehdit ve saldırılara karşı HAVELSAN’ın yaptığı çalışmalar ve geliştirdiği çözümler nelerdir?
Ahmet Hamdi ATALAY: HAVELSAN; etkin, güçlü, kaliteli, yerli ve milli ülke ve siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesi ve hizmete sunulmasında alanında uzman kadrosuyla çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda; 2016 yılından beri faaliyet gösteren Siber Savunma Teknoloji Merkezi (SİSATEM), HAVELSAN’ın yapı taşını oluşturuyor. SİSATEM bünyesinde; Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Hizmetleri, Analiz ve Test Hizmetleri, Danışmanlık ve Denetim Hizmetleri, Akademi Faaliyetleri ile Yerli ve Milli Siber Güvenlik Ürünleri’ni geliştirme faaliyetleri yürütülüyor. HAVELSAN’ın 2016 yılından beri yoğun bir şekilde üzerinde durduğu ürünleşme atılımının da katkısıyla yerli kaynaklar ile geliştirilen;
yurt içi müşterilerimiz de kendilerini ispatladı. Önümüzdeki süreçte, pazarlama faaliyetlerimizi de artırarak tüm bu ürün ve hizmetlerimizin hem yurt içi hem de yurt dışında birçok askeri ve sivil kurumda kullanılmasını hedefliyoruz.
ICT MEDIA: Türkiye, bütün kurum ve kuruluşlarıyla dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli ve milliliği arttırmak için adeta bir seferberlik ilan etti. Ancak yerlilik ve milliliğin yanında kalite konusu da önem taşıyor. Mesleğe kalite mühendisi olarak başlamış birisi olarak konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz. HAVELSAN olarak ürünlerinizde uluslararası kalite standartlarını yakalayabiliyor musunuz?
Ahmet Hamdi ATALAY: Kalite en temel tanımıyla bir ürün ve hizmetin müşterinin ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılaması olarak açıklanabilir. HAVELSAN ürünleri de gerek uluslararası müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermesi, gerekse de uyguladığı kabul görmüş uluslararası standart ve modellere uyumluluğu ile uluslararası kalite standartlarını yakalıyor.
HAVELSAN, “Toplam Kalite” ilkesini benimsemiş, 2000’li yılların başından itibaren içselleştirdiği ve uyguladığı “Süreç Odaklılık” felsefesini, “Stratejik Bakış” ile bütünleştirmiş; bu yaklaşımını da oluşturduğu “Kurumsal Yönetim Sistemi” ile tüm iç ve dış paydaşlarına beyan etmiştir. Son yıllarda kalite alanında şirketimiz için en önemli dönüm noktalarından biri de uluslararası ilerleme trendlerini yakalayabildiğimizi kanıtlayan EFQM 5 Yıldız Belgemizdir. Türkiye Kalite Derneğinin (KalDer), European Foundation for Quality Management (EFQM) Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Mükemmellik Modeli doğrultusunda yaptığı değerlendirme sonucu 2019 yılı Kasım ayının sonunda Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi’ni aldık. Şirketimiz, iş mükemmelliği ve mükemmel kuruluşların bulundurması gereken kriterlerde geldiği seviyeyle Türk savunma sanayisinde "5 yıldızlı" ilk şirket oldu. HAVELSAN adına böylesine guru verici bir noktaya ulaşmamızı sağlayan tüm ekip arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.
ICT MEDIA: Nesnelerin interneti, bilgi iletişim sektöründe ne tür değişiklikler yapacak? 5G ile birlikte IoT’nin sektöre sağlayacağı yeni imkanlar ve fırsatlar nelerdir? HAVELSAN, 5G ile ilgili ne tür çalışmalar yapıyor, bu süreçte kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Ahmet Hamdi ATALAY: Nesnelerin interneti ve 5G ile mobil iletişim artık insan odaklı olmaktan çıkıp makine odaklı olacak. Bugüne kadar insanları konuşturmak ve internete bağlamak ana amacı olan mobil şebeke artık makineleri birbirine bağlamayı odağına alacak.
Üzerimizde taşıdığımız sensörler, AR/ VR uygulamaları, akıllı şehirler, akıllı fabrikalar, sürücüsüz araçlar hepsi mobil ağa bağlı makine sayısını katlanarak arttıracak. Bu artışa da ancak 5G ile gelen Ağ dilimleme teknolojisi cevap verebilecek. Arabalar kendileri için özel tasarlanmış ağ dilimlerini kullanarak yedekli, hızlı ve güvenilir bir özel dilim üzerinden haberleşecek. Araç-araç haberleşmesinde gecikme süresinin çok düşük olması gerekecek. Bunu sağlayabilmek için de hizmet veren sununucuların yol kenarlarında/trafik/ sokak lambalarında olması yani arabalara yakın olması gerekecek.
HAVELSAN bu teknolojileri ülkemize yerli ve milli olarak kazandırabilmek için Çekirdek Şebeke, merkezde ve uçlarda yer alacak sunucu sanallaştırma çözümleri, bu sanallaştırma platformu üzerinde çalışacak araç-herşey(V2X) uygulamaları, güvenli haberleşme için Görev Kritik Veri ve Video haberleşmesi sunucuları geliştirmektedir.